Skift af antidepressiva

På denne side vil du finde rådgivning ift. skift mellem antidepressiva. Tabellerne er designet til at hjælpe dig med at skifte mellem antidepressiva med de korrekte doseringer og interval mellem skiftet samt informationer om, hvad du skal være opmærksom på ift. eventuelle bivirkninger og deraf monitorering under og efter skiftet.

 

Skiftetabeller

Nedenfor kan vælges først det antidepressivum, der ønskes skiftet fra (præskifte-antidepressivum) og i anden kolonne kan vælges det antidepressivum, der ønskes skiftet til (postskifte-antidepressivum).

Dropdown Redirection


Bivirkninger fordelt på antidepressivgruppe

Nedenfor fremgår nogle af de mest almenkendte bivirkningstyper for de forskellige grupper af antidepressiva. Det er således især disse bivirkninger, man skal være opmærksom på, når der skiftes hertil (ikke udtømmende liste):

Gruppe Bivirkninger, udvalgte
SSRI Hyponatriæmi, blødninger, seksuelle bivirkninger, søvnforstyrrelser
SNRI Hypertension, svedtendens, kvalme
TCA Metaboliske, antikolinerge og kardielle bivirkninger, sedation, kramper
NaSSA Metaboliske bivirkninger, sedation
Agomelatin Bivirkningsmild
Vortioxetin Kvalme

Bemærkninger til skiftetabellerne

Der understreges, at tabellerne blot er tænkt som en skabelon/et forslag til et skifte, og det er dermed ikke den endegyldige sandhed og kan ikke nødvendigvis adopteres til alle patienter. Der er en række faktorer, der kan spille ind ift., om skiftet så rent praktisk lader sig gøre som angivet. Det må derfor bero på en individuel, klinisk vurdering fra patient til patient, om der bør foretages justeringer i skiftetabellen. Der anbefales tættere opfølgning af patienten under et skifte.

Skiftetabellerne er udarbejdet under hensyntagen til virkningsmekanisme/receptorprofil (herunder bivirkningsprofil), halveringstid, interaktioner, max anbefalet dosis m.m. Det vil sige, i alle aspekter forsøges inddraget både de farmakodynamiske og –kinetiske egenskaber for hhv. præ- og postskifte-antidepressivum. Der angives for hvert skifte en række opmærksomhedspunkter og anbefalinger – disse dækker ikke over en udtømmende liste.

I de fleste tilfælde er krydstitrering den foretrukne skiftestrategi, bl.a. for at undgå seponeringssymptomer fra præskifte-antidepressivum og mindske risikoen for recidiv, men så dog i stedet med eventuel øget risiko for ”kombinationsbivirkninger”/interaktioner.

Hvis en patient har været i langvarig behandling med et antidepressivum i lavere dosis end angivet i skiftetabellen, så anbefales at rykke postskifte-antidepressivums doseringer ned i tabellen, således den ikke opstartes for tidligt i skiftet, dvs. ved for høj dosis af præskifte-antidepressivum. Har patienten derimod været i langvarig behandling med et antidepressivum i højere dosis end max anbefalet døgndosis, så anbefales umiddelbart at trappe ned hertil, førend skiftetabellen følges. 

I alle tilfælde er skiftetabellerne vejledende og kan ikke anvendes til samtlige patienter.

Det er vigtigt at huske, at effekten af de fleste antidepressiva først indsætter og aftager efter et par uger, så frembyder patienten med symptomer i kort, tidsmæssig relation til en dosisreduktion af præskifte-antidepressivum, så må det som hovedregel tilskrives seponeringssymptomer, og nedtrapningen bør dermed angiveligt forhales.

Der tages forbehold for ændringer, fx i forhold til markedsførte præparater, men også fx i forhold til eventuelle ændrede monitoreringskrav, ny viden om interaktioner m.fl.

Skiftetabellernes udformning, herunder valg af skiftestrategi og doseringer i hvert trin, hviler på en afvejning af fordele og ulemper ved valgte skiftestrategi, samt i tilfælde af et muligt interaktionspotentiale er den kliniske relevans vurderet fra tabel til tabel.

Der er blandt de forskellige kilder fundet diskrepans mht. valg af skiftestrategi, hvorfor de følgende skiftetabeller repræsenterer et pragmatisk forslag, og hvor der i de fleste tilfælde er knyttet en efterfølgende bemærkning, således læseren bliver gjort opmærksom på, at en anden skiftestrategi måske kan vise sig at være mere farbar og hensigtsmæssig for patienten.

Alle antidepressiva følger et hyperbolsk receptorokkupans-mønster, og teorien bag dette er indlejret i valg af skiftestrategi for hvert enkelt antidepressivum.

 

Skiftestrategier for antidepressiva

Når der skiftes mellem antidepressiva, så kan det foregå ud fra forskellige principper. Nedenfor er angivet fire forskellige skiftestrategier.

 

Direkte skift

Præskifte-antidepressivum stoppes dag 0, og postskifte-antidepressivum startes allerede dagen efter, dag 1, i terapeutisk dosis.

Denne skiftestrategi kan anvendes, når de to lægemidler har meget ens virkningsmekanisme /receptorprofil, og hvor der ikke er hensyntagen til interaktioner i øvrigt.

 

Seponér, vent, start

Præskifte-antidepressivum udtrappes helt, førend postskifte-antidepressivum startes og optrappes.

Såfremt præskifte-antidepressivum har lang halveringstid eller fx hæmmer samme CYP-enzym, som postskifte-antidepressivum metaboliseres af, så bør tiden til opstart af postskifte-antidepressivum relativt forlænges for at sikre, at præskifte-antidepressivum er fuldstændigt elimineret, eller hæmningen af CYP er ophørt.

 

Krydstitrering A

Ved krydstitrering påbegyndes nedtrapning af præskifte-antidepressivum, og når en bestemt dosis er nået, startes optrapning af postskifte-antidepressivum. Således udtrappes det ene, mens det andet optrappes. Der er her øget risiko for interaktioner/bivirkninger ved lægemidler, der har meget ens receptorprofil/ virkningsmekanisme, fx serotoninsyndrom, men derimod er der nedsat risiko for recidiv og seponeringssymptomer.

 

Krydstitrering B

Dette er en krydstitrering, som beskrevet ovenfor. Der kan dog være forskel på, hvornår i nedtrapningen der vælges at opstarte med postskifte-antidepressivum og med hvilken hastighed, der trappes hhv. op og ned. Dermed kan overlappet (perioden hvor patienten er i behandling med begge antidepressiva) variere.


Nedenfor er antidepressiva rangereret i alfabetisk rækkefølge. Under hvert antidepressivum kan også vælges det antidepressivum, der ønskes skiftet til. 

Dosisvejledning

Når det kommer til at skifte antidepressiva, er det vigtigt at følge den rigtige dosisplan for at undgå eventuelle bivirkninger og samtidig mindske risikoen for recidiv eller seponeringssymptomer. Vores rådgivning inkluderer specifikke doseringsanbefalinger ift. det antidepressivum, der skiftes fra og til.

Hastighed for skiftet

At skifte antidepressiva kræver en korrekt plan for at undgå seponeringssymptomer eller andre komplikationer. Vi giver dig vejledning om den optimale hastighed for skiftet mellem antidepressiva.

Ekspertise og rådgivning

Vores team af eksperter står klar til at guide dig gennem skiftet af antidepressiva og sikre, at du føler dig tryg og velinformeret under hele processen. Vi tilbyder personlig rådgivning og support for at sikre den bedst mulige oplevelse.

Kontakt os for personlig rådgivning om skift af antidepressiva

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at skifte antidepressiva? Kontakt os i dag for professionel og personlig rådgivning, så vi kan hjælpe dig med at opnå den rette behandling.